Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

Με 8-10 ευρώ ανά στρέμμα ο φόρος στα αγροτεμάχια

Από protothema
Με βάση την επιφάνεια και όχι την αξία αναμένεται να φορολογηθούν τα αγροτεμάχια για το 2013, όπως αποφάσισε η διακομματική επιτροπή για τον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο φόρος θα είναι 8-10 ευρώ μεσοσταθμικά ανά στρέμμα.

Σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν σήμερα στη διακομματική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Α. Βεσυρόπουλος, ο οικονομολόγος κ. Γ. Ιωαννίδης από τη ΔΗΜΑΡ και ένας εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ:

- Από τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων (εκτός σχεδίου εκτάσεων) θα αναζητηθούν το 2014 και τα επόμενα έτη 750 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό για το 2014 θα αναζητηθεί μέσω της επιβολής φόρου ανά στρέμμα στις εκτός σχεδίου εκτάσεις, το οποίο θα είναι μεσοσταθμικά 8 έως 10 ευρώ ανά στρέμμα. Το πόσο θα είναι το ύψος του, θα εξαρτηθεί από το σύνολο των εκτός σχεδίου εκτάσεων που θα δηλώσουν ή έχουν ήδη δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι πρόκειται 66.000.000 στρέμματα, αλλά δεν αποκλείεται τελικά, έπειτα από τον τελικό έλεγχο, να έχουν δηλωθεί 80 εκατ. στρέμματα. Τα 10 ευρώ ανά στρέμμα θα επιλεγούν, εφόσον η έκταση τελικά είναι 66 εκατ. στρέμματα και θα μειωθούν στα 8 ευρώ, εάν αυξηθούν στα 80 εκατ. στρέμματα.

- Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η διακομματική, προκύπτει ότι, κατά μέσο όρο, κάθε φυσικό πρόσωπο έχει στην κατοχή του 4 στρέμματα εκτός σχεδίου γης, ενώ η μέση αγροτική καλλιέργεια είναι 35 στρέμματα. Έτσι, για
ένα μέσο αγρότη, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα είναι ετησίως 140 - 210 ευρώ, ενώ για το μέσο Έλληνα θα είναι 32 - 40 ευρώ.

- Τα 8 ή 10 ευρώ ανά στρέμμα θα είναι μεσοσταθμικός φόρος, κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρχει χαμηλότερη επιβάρυνση (π.χ. 4 έως 6 ευρώ ανά στρέμμα για τις καλλιεργούμενες δασικές εκτάσεις και τους βοσκότοπους και υψηλότερες
επιβαρύνσεις π.χ. 10-12 ευρώ ανά στρέμμα για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα και τις παραθαλάσσιες εκτάσεις).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου